مراحل ‌تولید چرم

تولید چرم طی هزاران سال شاهد تغییرات زیادی نبوده است. با وجود ‌این، ‌تولید چرم برای تولیدی‌های مختلف مطمئناً کار ساده‌ای نیست و حقیقت آن است که حدود ۱۰ روز کاری طول می‌کشد تا چرم تولید شود. ‌تولید چرم، پروسه‌ای پیچیده و زمانبر است که همین موضوع دلیل گران‌ قیمت بودن محصولات چرمی را به خوبی توضیح می‌دهد. در ادامه پروسه ‌تولید چرم و کاربردهای مختلف آن را با هم مرور می‌کنیم.

فرآیند ‌تولید چرم در ۲۳ مرحله

فرآیند تولید چرم در چندین مرحله سخت و پیچیده انجام می‌شود که در این قسمت به طور خلاصه مراحل را مرور می‌کنیم:

۱- پروردن: برای جلوگیری از خراب شدن و افزایش عمر پوست حیوانات باید از نمک، انجماد، خنک کردن‌ با مواد شیمیایی استفاده کرد.

۲- خیساندن: پس از پروردن پوست، آن را باید ساعتها و در پاره‌ای مواقع روزها در آب خیساند. هدف از خیساندن پوست، آبرسانی و مرطوب کردن پوست و زدودن نمک و گرد و خاک از آن است.

۳- رنگ کردن: بر خلاف تصورات، رنگ کردن چرم در واقع زدودن مو از پوست با استفاده از سولفیت است.

تولید چرم

تولید چرم

۴- آهک زدن: آهک زدن به منظور جدا کردن مو از پوست با استفاده از مواد قلیایی صورت می‌پذیرد. زمانی که مو از پوست جدا شد، چرم خام حیوانی به دست می‌آید.

۵- لش زنی: در‌ این مرحله، بافت‌های طرف گوشتی از پوست جدا می‌شود. در برخی موارد چرم خام نیز در ‌این مرحله به چند لایه تبدیل می‌شود.

۶- آهک‌زدایی: در‌این مرحله، مواد قلیایی چرم خام به صورت تدریجی از آن جداسازی می‌شود. جداسازی تدریجی مواد از آنجایی اهمیت دارد که جداسازی سریع ممکن است باعث از بین رفتن بافت‌ها شود.

۷- خیساندن در محلول آنزیمی: در‌ این مرحله آنزیم‌هایی به چرم خام زده می‌شود که موجب صافی و نرمی آن می‌شود.

۸- اسیدی کردن: در ‌این مرحله چرم خام در محلول‌های اسیدی و نمکی ضعیفی خوابانده می‌شود.

۹- چربی‌زدایی: درست قبل از دباغی، چرم خام باید عاری از هرگونه چربی اضافه باشد و ‌این چربی باید با آب ‌یا محلول‌های ضعیف زدوده شود.

۱۰- دباغی: دباغی با مواد شیمیایی، ساختار کلاژن چرم را تغییر می‌دهد تا در برابر مواد شیمیایی، رطوبت و میکرو ارگانیزم‌ها مقاوم شود. به زبان ساده، تغییر پروتئین‌های موجود در چرم خام با مواد شیمیایی برای افزایش طول عمر چرم در‌ این مرحله انجام می‌شود. ‌این مرحله به طور کلی با سه نوع مواد معدنی، روغن‌ها و گیاهان انجام می‌شود. مواد معدنی مورد استفاده در ‌این مرحله نمک یا کروم است. دباغی چرم با روغن موجب هر چه نرم‌تر شدن چرم می‌شود و چرم دباغی شده با‌این شیوه در تولید البسه کاربرد بیشتری دارد. شیره گیاهان نیز برای ‌تولید چرم‌های ضخیم، محکم و قهوه‌ای رنگ مناسب است که در تولید کیف، کفش، کمربند و چمدان کاربرد بیشتری دارد.

تولید چرم

تولید چرم

۱۱- جداسازی: در ‌این مرحله با استفاده از دستگاه، چرم دولایه می‌شود.

۱‍۲- تراشیدن: در‌این مرحله آن لایه از چرم که دارای ذرات اضافه است تراشیده شده و ضخامت چرم در‌این مرحله تعیین می‌شود.

۱۳- خنثی‌سازی: در ‌این مرحله تمامی مواد شیمیایی اضافه شده به چرم در مراحل قبلی از آن جدا می‌شود.

۱۴- رنگ‌آمیزی: در‌این مرحله، رنگ‌آمیزی با توجه به نوع استفاده چرم در مراحل بعدی انجام خواهد شد.

۱۵- چرب‌سازی: در‌این مرحله چرم با روغن زدوده شده و نرم و انعطاف پذیر می‌شود که برای تولید پوشاک حیاتی است.

۱۶- رطوبت‌زدایی: رطوبت در‌این مرحله از چرم جدا شده و برای مراحل بعدی تولید آماده می‌شود.

۱۷- پهن کردن: چرم اکنون پهن شده و رطوبت باقی مانده در سطح آن از بین می‌رود.

۱۸- خشک‌ کردن نهایی: چرم معمولاً آنقدر خشک می‌شود تا تنها ۲۰ درصد آب در آن باقی بماند.

۱۹- مالیدن و زدن چرم: برای اطمینان از نرمی و انعطاف، چرم در دستگاهی ماساژ داده می‌شود.

۲۰- پرداختن و برس‌زنی: سطح چرم برای صاف شدن و زدودن هرگونه گرد و خاک پرداخته و برس می‌خورد.

۲۱- صیقل دادن: چرم برای یکنواخت شدن رنگ، صیقل داده می‌شود.

۲۲- درجه‌بندی: پیش از فروش چرم، دباغ باید آن را از حیث نرمی، انعطاف و کیفیت کلی بررسی کند. سطح چرم برای یافتن هرگونه خراشیدگی باید بررسی شود.

۲۳- اندازه‌گیری: محصول نهایی آماده است. تنها کار باقی مانده، اندازه‌گیری و فروش آن به تولیدی‌هاست.

تولید چرم

تولید چرم

چرم و کاربردهای مختلف آن

چرم در تولید محصولات مختلفی کاربرد دارد که از جمله می‌توان به‌این موارد اشاره کرد: جلد کتاب‌ها، تولید البسه، زین اسب، تولید کفش، دستکش‌ها، لوازم خانگی، ساعت‌ مچی، لوازم ورزشی، کیف زنانه و مردانه، کیس‌های نگهداری و اکسسوری‌های مختلف دیگر.

چرم گاو یا گوسفند، کدام یک بهتر است؟

اگر می‌خواهید کت ‌یا لباس چرمی بخرید باید نوع چرم مورد استفاده برای تولید آن را در نظر داشته باشید. همه کت‌های چرمی از پوست حیوان خشک و دباغی شده ساخته می‌شوند؛ اما هر نوع چرم دارای ویژگی‌های خاص خود است. چرم گاو و چرم گوسفند دو نوع رایج چرم در تولید ‌این نوع کت‌ها هستند که در مواردی مانند وزن، نرمی، ظاهر، دوام، رنگ، راحتی و در نتیجه قیمت نهایی با هم تفاوت‌هایی دارند.

قیمت چرم‌های گوسفندی معمولاً بیشتر از کت‌های چرم گاوی است. از حیث راحتی نیز چرم‌های گوسفندی برنده نهایی خواهند بود؛ اما دوام چرم‌های گاوی به مراتب بیشتر است. از نظر راحتی نیز چرم‌های گوسفندی ممکن است بهتر باشند با این وجود از حیث ظاهری تفاوت چندانی بین این دو وجود ندارد.

تولید کیف چرم در چند مرحله انجام می‌شود؟

کیف چرم از جمله وسایلی است که طرفداران بسیاری دارد. امروزه این کیف‌ها با تنوعی که در رنگ و طرحهای خاص دارد، توانسته است نظر بسیاری از افراد را تامین نماید و در ضمن ماندگاری این دسته از کیف ها هم سبب شده است تا افراد نسبت به خرید آن تمایل داشته باشند. مراحل مختلف تولید کیف از ‌این قرار است:

1)تهیه طرحی ساده برای کیف

2) بریدن الگوی کیف

3) بریدن چرم با استفاده از الگوی ابتدایی

4) بریدن و افزودن بندها به کیف

5) دست‌دوزی کیف با ابزار خاص

6) دست‌دوزی جیب‌ها و موارد اضافه به سلیقه شخصی

7) دوختن قسمت حمل کیف

تولید کیف می‌تواند به نوعی تفریح برای گذران اوقات فراغت تبدیل شود و از یافتن چرم مناسب برای ‌این کار تا تولید نهایی کیف راه حلی مناسب برای پر کردن وقت‌ مخصوصاً برای خانم‌‌های خانه دار است. پس از پایان کار، محصول نهایی می‌تواند برای مصرف شخصی یا به عنوان هدیه به دوستان و خانواده مورد استفاده قرار گیرد. با ادامه کار و تجربه اندوزی، ‌این کار حتی دارای پتانسیلی برای تبدیل شدن به منبع درآمد نیز هست.

تولید چرم

تولید چرم

حرف آخر

تهیه و تولید چرم از جمله کارهای بسیار سخت و دارای مراحل طولانی است و شاید قیمت بالای آن هم به همین دلیل باشد. چرم آرتان با فراهم کردن محصولات چرمی به شما این امکان را می‌دهد تا انتخاب راحت و شیکی داشته باشید و شک نکنید که همواره استایل شما با محصولات چرمی بسیار جذاب‌تر خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *