اینکه یک چرم بافت نرمتری نسبت به چرمهای دیگر داشته باشد، برای افرادی که در صنعت تولید محصولات چرمی فعالیت میکنند عجیب نیست؛ اما اگر اطلاعات زیادی در مورد چرم و انواع آن نداشته باشید، شاید برای اینکه بافت یک چرم نرمتر از چرم دیگر باشد، تعجب کنید. چرم نرم یکی از محصولات انعطافپذیر موجود در بازار است که میتوان آن را برای تولید محصولاتی که نیاز به تغییر شکل و حالت هنگام استفاده دارند، مورد استفاده قرار داد. عوامل زیادی باعث ایجاد بافت نرم در چرمهای مختلف میشوند که در ادامه مقاله قصد داریم در مورد آنها با شما صحبت کنیم.
چرم نرم چیست؟
چرم نرم همانطور که از نامش مشخص است، یکی از انواع چرمهای طبیعی موجود در بازار است که بافت نرم و انعطاف پذیری دارد. این چرمها معمولا از پوست حیوانات کم سن و سال بدست میآید و بافت نرم آن باعث میشود تا قابلیت تغییر شکل بیشتر و ضخامت کمتری داشته باشد. پوست برخی از حیوانات به صورت ذاتی نرم است که از جمله آنها میتوان به پوست بره، پوست آهو، پوست گوزن و … اشاره کرد. اگر از پوست این حیوانات چرم تولید شود، بافت بسیار نرم و حالت پذیری از آنها را شاهد هستیم.
دلیل نرم بودن چرم چیست؟
چرم یک بافت طبیعی است که از بخشهای مختلفی از بدن حیوانات مانند گوزن، آهو، بره و … بدست میآید. همانطور که بافت پوست ما انسانها در شرایط مختلفی با یکدیگر متفاوت است، چرم نیز میتواند دارای بافت متغیر، رنگ خاص و ضخامت مختلفی باشد. دلیل اینکه یک چرم بافت نرمتری نسبت به چرم دیگر دارد، میتواند بسیار متنوع باشد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- سن حیوان: سن حیوان عامل موثری در ضخامت چرم است. هر چقدر سن حیوان افزایش پیدا کند، چرم نیز ضخامت بیشتری خواهد داشت. بنابراین، حیواناتی که سن پایینتری دارند دارای پوست نازکتری هستند.
- نوع حیوان: هر یک از حیوانات دارای پوست متفاوت با ساختار و ضخامت مختلفی هستند. هر چقدر جثه حیوان بزرگتر باشد، طبیعتا ضخامت چرم بدست آمده و خشکی آن نیز بیشتر خواهد بود. به همین خاطر است که چرم بره به نسبت چرم گاز نرمتر و منعطفتر است.
- دباغی چرم: دباغی چرم فرآیندی است که برای ایجاد ضخامت مناسب در چرمهای نرم انجام میشود. بدین منظور، از دستگاههای مخصوصی به نام لویس استفاده میشود تا یک لایه از چرم از روی آن برداشته شود و چرم به ضخامت دلخواه و مورد نظر برسد.
- استخراج چرم از قسمتهای مختلف حیوان: پوست در بخشهای مختلفی از بدن حیوان وجود دارد که هر کدام ساختار و ضخامت خاص خودشان را دارند. ممکن است بسته به اینکه چرم از کجا استخراج شده، ضخامت و نرمی متفاوتی داشته باشد.
- مدت زمان استفاده از چرم: عمر چرم عامل موثری در نرمی و خشکی آن است. اگر در طول استفاده از چرم به نکات مراقبتی توجه نداشته باشید، چرم رطوبت خود را از دست داده و خشکتر میشود. بنابراین، چرم تازهتر معمولا نرمتر است.
کاربردهای چرم نرم
نرم شدن چرم میتواند به انعطاف پذیری آن بیفزاید. این موضوع باعث شده تا این محصولات در مقایسه با چرمهای معمولی که بافت خشکتری و غیر قابل انعطافتری دارند، کاربردهای متنوعی را از آن خود کند. چرمهای نرم بیشتر برای محصولاتی که نیاز به انعطاف پذیری بالا دارند همچون کیف، پالتو، دستکش و … استفاده میشوند؛ اما برای تولید محصولاتی همچون کیف چرم دست دوز و کفش که انعطاف پذیری چرم باعث ایجاد تغییر در ساختار آنها میشود، بهتر است که از چرمهای مقاومتر و خشکتر استفاده شود. بنابراین، چرمهای نرم مانند هر چرم دیگری کاربردهای خاص خود را دارند و باید با توجه به نیاز آنها را استفاده کرد.
چگونه چرم را نرم کنیم؟
فارغ از اینکه چرم نرم و کم ضخامت تهیه کرده باشید یا چرمهای معمولی با ضخامت متوسط، باید بدانید که نرم کردن چرم اقدامی ضروری است و جزء اصول اولیه نگهداری از چرم و راز دوام چرم طبیعی است. چرم به مرور زمان رطوبت اولیه خود را از دست میدهد و ساختار خشکتری پیدا میکند. استفاده از بهترین نرم کننده چرم مانند روغنها و واکسهای نرم کننده مخصوص میتواند به نرمتر کردن بافت چرم کمک شایانی کند. در ادامه چند روش برای نرم شدن چرم اشاره میکنیم.
واکس نرم کننده چرم
یکی از بهترین اقدامات برای نرمتر کردن بافت چرم، استفاده از واکس نرم کننده است. این واکسها معمولا از ترکیب رزینها، روغنهای طبیعی، موم زنبور عسل و … تولید شدهاند که پس از اجرا روی چرم، باعث افزایش رطوبت آن خواهند شد. برای استفاده از واکس، باید حتما چرم را تمیز کنید و سپس با برس نرم این محصول را روی کل سطح چرم پخش کنید تا به درخشندگی مورد انتظار برسد.
استفاده از بخار
بخار به دلیل تاثیر فیزیکی که روی چرم میگذارد، میتواند رطوبت را به آن اضافه کند. اگر انعطاف پذیری چرم شما کاهش پیدا کرده و نگران خرابی آن هستید، میتوانید از این روش کمک بگیرید. ابدا چرم را با یک دستمال تمیز کنید تا هر گونه گرد و غبار و کثیفی از سطح آن پاک شود. سپس با کمک دستگاه بخارشوی گرم شده و در فاصله 15 الی 20 سانتی متری، بخار را به سطح چرم اعمال کنید.
استفاده از گلیسیرین
روغن گلیسیرین یکی از بهترین روغنهایی است که برای تهیه چرم نرم استفاده میشود. این روغن با بافت طبیعی و چرب خود، رطوبت چرم را حفظ کرده و میتواند سفتی و شکنندگی آن را از بین ببرد. برای نرم کردن چرم با گلیسیرین، ابتدا یک واحد گلیسیرین را با دو واحد آب ترکیب کنید. سپس چرم را با پارچه تمیز پاک کنید و بعد از آن، گلیسیرین مخلوط شده با آب را روی سطح چرم بزنید تا به خوبی جذب آن گردد.
چرم آرتان و محصولات چرم مرغوب و اصل
چرم نرم تنها یکی از انواع چرمهای طبیعی موجود در بازار است که در شرکت تولید کننده محصولات چرمی چرم آرتان استفاده میشود. فروشگاه اینترنتی چرم آرتان، فروشگاهی برای فروش انواع محصولات چرمی درجه یک، مرغوب و اصل است که محصولات خود را با انواع چرمهای طبیعی نرم و خشک و با ضخامتهای مختلف بنا به نیاز همان محصول عرضه میکند. برای مشاهده مدلهای متنوع کیف، کمربند، کوله چرمی و محصولات بر پایه چرم میتوانید از محصولات موجود در سایت دیدن کنید.